• Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem

Danie główne

Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- kostkarka

SKŁADNIKI:

1 bakłażan
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki suszonej bazylii
80 ml oliwy z oliwek
700 g passaty pomidorowej
300 ml wody
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
Sól
Pieprz
Parmezan (lub inny twardy starty ser)
Listki bazylii do dekoracji

Przepis podstawowy

1

Obranego bakłażana pokrój przy pomocy kostkarki (lub ręcznie w kostkę o boku 10 mm). Drobno posiekaj cebulę z czosnkiem.

2

Zamontuj mieszadło uniwersalne wraz z asystentem mieszania.

3

W misie robota umieść 40 ml oliwy z oliwek oraz posiekane cebulę i czosnek. Zamontuj osłonę zapobiegającą chlapaniu. Ustaw temperaturę misy na 120°C, opóźnienie mieszania na 2. Smaż przez 2 minuty.

4

Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana oraz pozostałe 40 ml oliwy z oliwek. Zmniejsz temperaturę misy do 100°C, opóźnienie mieszania pozostaw na 2. Smaż przez około 6 minut, do zrumienienia bakłażana.

5

Dodaj passatę pomidorową, 300 ml wody oraz wędzoną paprykę (opcjonalnie). W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron.

6

Po około 20 minutach sprawdź czy bakłażan jest miękki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wyłącz robot. Do misy dodaj makaron i wymieszaj go z powstałym sosem. Odstaw na 5 minut. Gotowe danie wyłóż na talerze, oprósz startym serem i udekoruj listkami świeżej bazylii.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.