1
Obranego bakłażana pokrój przy pomocy kostkarki (lub ręcznie w kostkę o boku 10 mm).
Drobno posiekaj cebulę z czosnkiem.
2
Zamontuj mieszadło uniwersalne wraz z asystentem mieszania.
3
W misie robota umieść 40 ml oliwy z oliwek oraz posiekane cebulę i czosnek.
Zamontuj osłonę zapobiegającą chlapaniu.
Ustaw temperaturę misy na 120°C, opóźnienie mieszania na 2.
Smaż przez 2 minuty.
4
Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana oraz pozostałe 40 ml oliwy z oliwek.
Zmniejsz temperaturę misy do 100°C, opóźnienie mieszania pozostaw na 2.
Smaż przez około 6 minut, do zrumienienia bakłażana.
5
Dodaj passatę pomidorową, 300 ml wody oraz wędzoną paprykę (opcjonalnie).
W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron.
6
Po około 20 minutach sprawdź czy bakłażan jest miękki. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Wyłącz robot. Do misy dodaj makaron i wymieszaj go z powstałym sosem. Odstaw na 5 minut.
Gotowe danie wyłóż na talerze, oprósz startym serem i udekoruj listkami świeżej bazylii.