• Drożdżowe paluchy serowo-czosnkowe

Przystawka

Drożdżowe paluchy serowo-czosnkowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- szatkownica roto

SKŁADNIKI:

450 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
60 g masła
1 jajko
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka suszonego oregano
150 g ulubionego sera żółtego
ząbek czosnku

Przepis podstawowy

1

Zamontować w robocie szatkownicę i zetrzeć ser żółty na średnich oczkach.

2

Rozpuścić drożdże w mleku

3

W misie robota umieścić drożdże z mlekiem, sól, cukier, oregano, jajko, ser, 40 g roztopionego masła oraz mąkę. Zamontować hak i miksować na mocy 2 do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Przykryć misę ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

4

Wyrośnięte ciasto podzielić na małe porcje i rolować dłońmi do uzyskania pożądanego kształtu. Układać paluchy na blaszce do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować paluchy roztopionym masłem z czosnkiem.

5

Piec paluchy ok 15 minut w 200 stopniach.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.