• Krokiety z grzybami leśnymi

Danie główne

Krokiety z grzybami leśnymi

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Ciasto naleśnikowe:
100 ml mleka
100 ml wody niegazowanej
2 jajka
szczypta cukru
1 płaska łyżeczka soli
ok. 100-150 g mąki pszennej
Farsz:
150 g mięsa z łopatki wieprzowej
250 g grzybów leśnych
pół woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej
pół cebuli
suszone oregano
sól, pieprz
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Przepis podstawowy

1

Zamontować maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o najmniejszych oczkach, zmielić mięso. Na patelnię wlać oliwę zeszklić drobno posiekaną cebulę a następnie dodać mięso i obsmażyć je.

2

Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni następnie dodać mięso z cebulą, kaszę oraz oregano i doprawić solą i pieprzem. Całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

3

Zamontować trzepaczkę. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i zmiksować je na jednolitą masę.

4

Naleśniki usmażyć na patelni, posmarować farszem i zwinąć na krokiety.

5

Jajka roztrzepać widelcem. Zawinięte krokiety maczać w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na złocisty kolor.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.