1
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Wszystkie składniki wsypujemy do misy w kolejności jak są napisane w składnikach.
Do misy wbić jajka, założyć trzepaczkę i roztrzepać te jajka.
Następnie pokruszyć po całości jaj drożdże po czym dać szczyptę soli na to polać po całości olej, mleko, posypać cukier, cukier waniliowy na koniec przesiać mąkę i posypać po całości.
Wyciągnąć misę i przykryć dobrze i odstawić w ciepłe miejsce gdzieś koło kaloryfera na 3 godziny.
Po tym czasie misę założyć i hakiem do ciasta wyrobić ciasto tak żeby nie było grudek ok 10 minut.
Można do ciasta dodać rodzynki i wymieszać jak kto lubi.
Moja forma ma wymiary 23 na 35.
Wyłożyć formę papierem i wyłożyć ciasto.
Przygotowanie kruszonki:
Schłodzoną margarynę i pozostałe składniki wkładamy do miski i mieszamy ręcznie i wykładamy na ciasto.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy od 35 do 40.
Powodzenia