• Drożdżówka

Deser

Drożdżówka

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki ciasta:
5 jaj
szczypta soli
100 dkg drożdży
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
5 szkl. mąki
Kruszonka:
1/2 margaryny Kasi
1 szkl. cukru
1 i 1/4 szkl. mąki
cukier waniliowy
ewentualnie rodzynki

Przepis podstawowy

1

Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Wszystkie składniki wsypujemy do misy w kolejności jak są napisane w składnikach. Do misy wbić jajka, założyć trzepaczkę i roztrzepać te jajka. Następnie pokruszyć po całości jaj drożdże po czym dać szczyptę soli na to polać po całości olej, mleko, posypać cukier, cukier waniliowy na koniec przesiać mąkę i posypać po całości. Wyciągnąć misę i przykryć dobrze i odstawić w ciepłe miejsce gdzieś koło kaloryfera na 3 godziny. Po tym czasie misę założyć i hakiem do ciasta wyrobić ciasto tak żeby nie było grudek ok 10 minut. Można do ciasta dodać rodzynki i wymieszać jak kto lubi. Moja forma ma wymiary 23 na 35. Wyłożyć formę papierem i wyłożyć ciasto. Przygotowanie kruszonki: Schłodzoną margarynę i pozostałe składniki wkładamy do miski i mieszamy ręcznie i wykładamy na ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy od 35 do 40. Powodzenia

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.