• Sernik słony karmel

Deser

Sernik słony karmel

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowanienien
* 1 kg gęstego twarogu sernikowego w wiaderku
* 250 g mascarpone
* 200 ml śmietanki 36%
* 3 czubate łyżki gęstej, kwaśniej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego gęstego
* 6-7 dużych jajek
* 1 i 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki cukru wanilinowego
* 2 łyżki mąki pszennej
Karmel:
* 1/2 szklanki cukru
* 1/3 szklanki wody
* 1/2 szklanki śmietanki 36%
* 70 g masła
* 1/2 płaskiej łyżeczki soli (użyłam drobnej himalajskiej)
Dodatkowo: owoce

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki masy serowe umieszczamy w misce i miksujemy na średniej prędkości obrotach mieszadłem do ubijania następnie mieszadłem K tylko do chwili połączenia się składników (raczej nie dłużej niż 30 sekund). Spód tortownicy wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia w taki sposób, by jego boki wystawały poza obręcz. Dzięki temu uzyskamy szczelność, której czasem brakuje wielokrotnie używanym tortownicom. Masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik na około pół godziny. Następnie studzimy go do temperatury pokojowej. W czasie, kiedy studzi się sernik przygotowujemy sos karmelowy. W garnku z grubym dnem łączymy wodę z cukrem i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć. Do gotującego się syropu dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i całość gotujemy do chwili, aż masa nabierze bursztynowego koloru. (W trakcie gotowania masę należy od czasu do czasu zamieszać, a od momentu jak zacznie gęstnieć i powoli nabierać kolory cały czas mieszać energicznie trzepaczką.) Do odpowiednio przygotowanej masy, cały czas energicznie mieszając, wlewamy kremówkę i dodajemy sól. Po około 10 sekundach sos zdejmujemy z palnika i przelewamy do szklanej miseczki. Sos karmelowy odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. (Ja wystawiłam go na balkon, na temperaturę około 2-3 stopni na 45 minut i po tym czasie miał idealną konsystencję.) Sos karmelowy rozprowadzamy na schłodzonym serniku, a boki dekorujemy popcornem. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, by mieć pewność, że sos nabierze właściwej konsystencji.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.