• Szarlotka

Deser

Szarlotka

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

SKŁADNIKI:

500g mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
1 szklanka cukru (200g)
250g masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże kwaśne jabłka u mnie szara reneta
Kruszonka
150 g mąki pszennej - niecała szklanka
100 g cukru - pół szklanki
100 g masła - pół kostki

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy mieszadłem K W malakserze trzemy jabłka na dużych oczkach Ciastem wyklejamy tortownicę o rozmiarze 18 lub 22 cm Wszystkie składniki kruszonki wkładamy do misy i końcówka do ubijania łączymy składniki na najmocniejszych obrotach Jabłka wykładamy na ciasto i posypujemy kruszonka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.