• Piernik długodojrzewający

Deser

Piernik długodojrzewający

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

- 150 g miodu wielokwiatowego
- 0,5 szklanki cukru
- 70 g masła
- 300 g mąki
- 1 lyzeczka proszku
- 40 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 25 g przyprawy do piernika
-420 g powideł do przełożenia piernika
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej min.70 % kakao
- 40 g masła

Przepis podstawowy

1

Miód, cukier i masło rozpuścić i zagotować. Ostudzić.

2

Wystudzoną masę przelozyc do misy, dodać pozostałe składniki, ustawic robot na predkosc 2, wyrabiac ciasto do połączenia. Tak wyrobione ciasto przełożyć do szklanej maski i odstawić do lodówki na min 3 tyg.,

3

Po 3 tyg ciasto wyciagnac na 20 min przed pieczeniem. Blaszkę o wymiarach 39x26 wylozyc papierem, wylozyc ciasto. Piec do zezłocenia, ok 20 min w temp. 170 st

4

Ostudzone ciasto podzielic na 3 częsci, przelozyc powidłami.

5

Składniki na polewę rozpuścić. Lekko gęstniejącą polewę wysłać na ciasto. Można posypać migdalami lub posiekanymi orzechami włościa.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.