1
300 gram ryżu zalewamy wodą aby przykrył ryż. Gotujemy na wolnym ogniu 10 min, mieszając od czasu do czasu
2
Następnie dolewamy do ryżu 1,5l mleka i gotujemy go na wolnym ogniu przez 1h od czasu do czasu mieszając.
3
W tym samym czasie gotujemy kompot z wiśni, dodajemy do niego sok z połowy cytryny i cukier do smaku.
Kompot po ugotowaniu, lekko zagęszczamy roztworem z mąki ziemniaczanej i wody. Schładzamy.
4
Do misy miksera wlewamy śmietankę kremówkę z cukrem i za pomocą trzepaczki ubijamy na sztywno.
5
Ugotowany ryż na mleku, mocno schładzamy i przekładamy do misy z ubitą śmietaną. Zmieniamy mieszadło z trzepaczki na mieszadło K i delikatnie łączymy ryż z bitą śmietaną.
6
Podajemy w pucharkach, polewając ryżowy deser czerwonym sosem. Smacznego!