• Ris Krem - Norweski deser świąteczny

Deser

Ris Krem - Norweski deser świąteczny

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło do przekładania

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

Ryż do risotto arborio 300 gram
1,5 L mleka
Śmietana kremówka 500 ml
3 łyżki cukru pudru
Sos:
Kompot z wiśni
sok z wyciśniętej 1/2 cytryny
Cukier do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Woda

Przepis podstawowy

1

300 gram ryżu zalewamy wodą aby przykrył ryż. Gotujemy na wolnym ogniu 10 min, mieszając od czasu do czasu

2

Następnie dolewamy do ryżu 1,5l mleka i gotujemy go na wolnym ogniu przez 1h od czasu do czasu mieszając.

3

W tym samym czasie gotujemy kompot z wiśni, dodajemy do niego sok z połowy cytryny i cukier do smaku. Kompot po ugotowaniu, lekko zagęszczamy roztworem z mąki ziemniaczanej i wody. Schładzamy.

4

Do misy miksera wlewamy śmietankę kremówkę z cukrem i za pomocą trzepaczki ubijamy na sztywno.

5

Ugotowany ryż na mleku, mocno schładzamy i przekładamy do misy z ubitą śmietaną. Zmieniamy mieszadło z trzepaczki na mieszadło K i delikatnie łączymy ryż z bitą śmietaną.

6

Podajemy w pucharkach, polewając ryżowy deser czerwonym sosem. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.