• Drożdżówki z serem

Deser

Drożdżówki z serem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe
340 g mąki pszennej
160 ml mleka
25 g drożdży
50 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa
250 g półtłustego twarogu
1 żółtko
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny- wyszorowanej i wyparzonej
Dodatkowo:
1 jajko, do posmarowania

Przepis podstawowy

1

Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut. Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić hakiem do ciasta, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Ser zmielić w maszynce, w musze dodać żółtko, cukier i skórką z cytryny. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części, delikatnie przyciskając i wygładzając.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.