1
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić hakiem do ciasta, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Ser zmielić w maszynce, w musze dodać żółtko, cukier i skórką z cytryny.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części, delikatnie przyciskając i wygładzając.
Zaczynając od krótszego boku, przecinamy ciasto na pół, następnie znów na pół aż wyjdzie nam 8 drożdżówek. Drożdżówki skręcić kilkukrotnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 15 minut do napuszenia. Następnie drożdżówki z serem posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15-20 minut.
Upieczone drożdżówki z serem posypać cukrem pudrem lub lukrem.