• Kokosowy peshwari naan

Przystawka

Kokosowy peshwari naan

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Mąkę, drożdże, cukier i sól wrzuć do misy, po zamocowaniu haka do ciasta. Miksuj przez krótki czas, aż składniki połączą się.

2

W dzbanku roztrzep mleko z jogurtem. Uruchom robot kuchenny na minimalnej prędkości i stopniowo wlewaj masę z mleka i jogurtu. Następnie dodaj masło. Zwiększ prędkość miksowania na 1 i ugniataj ciasto przez 7-8 minut, do uzyskania gładkiej, lśniącej kuli.

3

Natrzyj kulę olejem roślinnym, a następnie umieść ją z powrotem w misce i przykryj wilgotną ściereczką kuchenną. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

4

W czasie wyrastania ciasta przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki.

5

Po wyrośnięciu ciasta przenieś je na posypaną mąką powierzchnię i wypchnij z niego powietrze. Podziel ciasto na 8 porcji i rozwałkuj każdą z nich do rozmiaru zbliżonego do kartki A4. Na połowie tak przygotowanego ciasta rozsmaruj dużą łyżkę nadzienia, a następnie złóż ciasto, pokrywając posmarowaną część drugą połową. Rozwałkuj ciasto z nadzieniem w środku tak, aby połowy się połączyły i uformuj w kształt zbliżony do owalu. Powtórz te same czynności z pozostałą częścią ciasta.

6

Posmaruj obie strony każdego chlebka naan pędzlem namoczonym w niewielkiej ilości oleju roślinnego.

7

Postaw patelnię żeliwną lub płaską patelnię grillową na średnim ogniu lub na co najmniej 5 minut. Gdy patelnia się nagrzeje, ostrożnie połóż na nią jeden z chlebków naan. Smaż przez około 2 minuty, aż chlebek sczernieje i pojawią się pęcherzyki, a następnie odwróć i smaż z drugiej strony. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Powtórz te same czynności z pozostałymi chlebkami naan.

Naan podawaj ciepły, z ulubionym curry.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

NA CIASTO
Mocna biała mąka
500 g
Drożdże suszone instant
7 g
Cukier
2 łyżki
Sól
1 łyżeczka
Ciepłe mleko
350 ml
Jogurt naturalny
45 ml
Masło, miękkie
60 g
Olej roślinny
NA NADZIENIE
Wiórki kokosowe
90 g
Rodzynki
50 g
Olej kokosowy
2 łyżki
Miód
4 łyżki

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.