• Piernikowy sernik

Deser

Piernikowy sernik

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło do przekładania

- mieszadło uniwersalne

- malakser

SKŁADNIKI:

SPÓD
300g ciasteczek piernikowych
50g roztopionego masła
MASA SEROWA
1 kg sera z wiaderka
130 g cukru
60 g masła
140 g jogurtu śmietankowego
4 jajka + 2 białka
1/3 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 budyń śmietankowy
skórka z pomarańczy
BEZIKI
5białek
300 gdrobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
Kilka kropli zielonego barwnika spożywczego

Przepis podstawowy

1

BEZIKI: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać cukier łyżka po łyżce. Po każdej dokładnie wymieszać. Kiedy masa będzie sztywna dodać sok z cytryny i barwnik tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia wykładać kształty choinek. Wbić wykałaczkę. Piec (suszyć) 90min w 110 stopniach.

2

SPOD: W malakserze rozdrobnić ciasteczka, dodać roztopione masło. Wyłożyć tortownicę wyłożona papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

3

MASA SEROWA: Do misy robota wrzucamy ser, dodajemy cukier, cynamon, jogurt, i zaczynamy miksować, jak się połączy to dodajemy miękkie masło , budyń i dodajemy również jajka po jednym, dalej miksując oraz białka które zostały nam z ciasta. Na końcu ścieramy do masy skórkę z pomarańczy i dodajemy przyprawe do piernika mieszamy chwilkę żeby się połączyło. Gotową masę wylewamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70min w temperaturze 170 stopni.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.