• Ryż zapiekany z jabłkami - ryżowa chmurka

Danie główne

Ryż zapiekany z jabłkami - ryżowa chmurka

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- mieszadło uniwersalne

- malakser

SKŁADNIKI:

Ryż biały 250g
Woda 750ml
Mleko 250ml
Cukier waniliowy lub laska wanilii
Cukier kryształ 75g
Jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki 1kg
2 jajka
Śmietana kremówka 200ml
3 łyżki cukru pudru

Przepis podstawowy

1

Ryż wypłynąć, wsypać do miski Kenwooda. Wlać wodę, zamontować mieszadło uniwersalne, ustawić temperaturę 100 stopni. Mieszadło na wolne obroty. Gotować 15 min

2

Wlać mleko, gotować jeszcze 10 min

3

Ryż odstawić do wystudzenia.

4

Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę za pomocą trzepaczki

5

Wymieszać masę z wystudzony ryźem za pomocą mieszadła K

6

W malakserze za pomocą tarczy (grube plastry) posiekać jablka

7

Wymieszać z masą ryżowa i przełoźyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego

8

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180* przez 40 min do zrumienienia

9

Śmietanę ubić z cukrem za pomocą trzepaczki. Podawać z ryżem. Smacznego. Można do ryżu dodać cynamonu

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.