• Drożdżówka z polewą cytrynową, która sama się robi

Deser

Drożdżówka z polewą cytrynową, która sama się robi

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Ciasto:
3 jajka
1/2 kostki drożdży
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki
szczypta soli
Kruszonka:
1/2 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
Polewa cytrynowa:
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek cukru pudru
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce, zaczynając od produktów mokrych, kończąc obsypując mąką i odrobiną soli. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

2

Następnie umieścić miskę w robocie i przy użyciu mieszadła K wyrobić ciasto (na chwilę obroty 1, następnie obroty 2-3 przez 5 min.). Prostokątną formę o wym. 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, rozkładając równomiernie.

3

Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temp. 150-160 stopni przez ok 40 min.

4

Kruszonka Margarynę, cukier i mąkę wymieszać przy użyciu mieszadła K. Jeżeli kruszonka jest zbyt klejącą, należy dodać trochę więcej mąki. Gotową masę rozkruszyć na wierzchu ciasta.

5

Polewa cytrynowa Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem i wymieszać na jednolitą masę. Polać nią wystudzone ciasto.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.