1
ŻELKA PORZECZKOWA
(najlepiej użyć konfitury własnej roboty ;) )
podgrzać konfiturę, zblendować, dodać agar, wymieszać.
Rozlać do foremek sylikonowych o średnicy 2cm. schłodzić w lodówce do stężenia
2
MUS JOGURTOWY:
do misy miksera wlać schłodzone mleko,
napowietrzyć je na najwyższych obrotach miksera używając
trzepaczki, wsypać mieszankę sernikową ,
chwilę ubijać na średniej mocy, stopniowo ją
podkręcając, jak zgęstnieje dodać jogurt i puder.
miksować do uzyskania gładkiej masy na 5-6 stopniu mocy
Przełożyć do rękawa cukierniczego
wyciskać do sylikonowych foremek o średnicy 5cm do około połowy foremki
włożyć do każdej ściągniętą żelkę, dopełnić masą jogurtową
wygładzić szpatułą ściągając nadmiar masy.
Wstawić do zamrażarki na około 3-5 godzin ( do całkowitego zamrożenia.
3
BEZA:
w misie miksera ubić na najwyższych obrotach na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli.
w trakcie dodawać stopniowo puder.
gdy masa będzie szklista i sztywna przełożyć do rękawa cukierniczego
wyciskać kleksy bezowe na blachę z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia
suszyć w piekarniku w temperaturze 110 stopni C ( termoogieg ) przez ok. 100 min.
po upieczeniu- wysuszeniu- zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
4
DEKORACJA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
czekoladę białą ztemperować , zrobić kleksiki na folii cukierniczej, i łyżką "rozciągnąć"
folię zwinąć w rulon i zostawić do zastygnięcia czekolady.
5
MIRROR GLAZE:
żelatynę zalać minimalną ilością wody- tylko do zakrycia- i zostawić do napęcznienia
do rondelka wlać wodę, wsypać cukier, podgrzewać do rozpuszczenia cukru.
Dodać mleko skondensowane. Podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę
mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia.
do wysokiego naczynia połamać białą czekoladę
zalać masą z rondelka, odczekać chwilę ( ok 1-2 min) do wyrównania temperatur
Zblendować, przelać przez sito zostawić do osiągnięcia temperatury 32stopnie
zmrożone monoporcje wyjąć z foremek na kratkę,oblać masą mirror glaze
6
SERWOWANIE:
wyłożyć monoporcję na talerz,
ułożyć dookoła obręcz z czekolady, według uznania udekorować kruszoną bezą.
SMACZNEGO <3