• Monoporcja Jogurt z porzeczką

Deser

Monoporcja Jogurt z porzeczką

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Z PODANYCH SKŁADNIKÓW OTRZYMAMY OK. 30 SZT
MUS JOGURTOWY:
MLEKO 0,5L
GOTOWA MASA SERNIK NA ZIMNO 1OPAK (200G)
JOGURT GRECKI 300G
CUKIER PUDER 20G
ŻELKA PORZECZKOWA:
KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI 350G
AGAR 50G
MIRROR GLAZE:
BIAŁA CZEKOLADA 175G
WODA 75G
MLEKO SKONDENSOWANE SŁODZONE 100G
CUKIER 150G
ZELATYNA 10G
BEZA:
BIAŁKA 4SZT
CUKIER PUDER 200G
SÓL SZCZYPTA

Przepis podstawowy

1

ŻELKA PORZECZKOWA (najlepiej użyć konfitury własnej roboty ;) ) podgrzać konfiturę, zblendować, dodać agar, wymieszać. Rozlać do foremek sylikonowych o średnicy 2cm. schłodzić w lodówce do stężenia

2

MUS JOGURTOWY: do misy miksera wlać schłodzone mleko, napowietrzyć je na najwyższych obrotach miksera używając trzepaczki, wsypać mieszankę sernikową , chwilę ubijać na średniej mocy, stopniowo ją podkręcając, jak zgęstnieje dodać jogurt i puder. miksować do uzyskania gładkiej masy na 5-6 stopniu mocy Przełożyć do rękawa cukierniczego wyciskać do sylikonowych foremek o średnicy 5cm do około połowy foremki włożyć do każdej ściągniętą żelkę, dopełnić masą jogurtową wygładzić szpatułą ściągając nadmiar masy. Wstawić do zamrażarki na około 3-5 godzin ( do całkowitego zamrożenia.

3

BEZA: w misie miksera ubić na najwyższych obrotach na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. w trakcie dodawać stopniowo puder. gdy masa będzie szklista i sztywna przełożyć do rękawa cukierniczego wyciskać kleksy bezowe na blachę z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia suszyć w piekarniku w temperaturze 110 stopni C ( termoogieg ) przez ok. 100 min. po upieczeniu- wysuszeniu- zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

4

DEKORACJA Z BIAŁEJ CZEKOLADY: czekoladę białą ztemperować , zrobić kleksiki na folii cukierniczej, i łyżką "rozciągnąć" folię zwinąć w rulon i zostawić do zastygnięcia czekolady.

5

MIRROR GLAZE: żelatynę zalać minimalną ilością wody- tylko do zakrycia- i zostawić do napęcznienia do rondelka wlać wodę, wsypać cukier, podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać mleko skondensowane. Podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. do wysokiego naczynia połamać białą czekoladę zalać masą z rondelka, odczekać chwilę ( ok 1-2 min) do wyrównania temperatur Zblendować, przelać przez sito zostawić do osiągnięcia temperatury 32stopnie zmrożone monoporcje wyjąć z foremek na kratkę,oblać masą mirror glaze

6

SERWOWANIE: wyłożyć monoporcję na talerz, ułożyć dookoła obręcz z czekolady, według uznania udekorować kruszoną bezą. SMACZNEGO <3

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.