• Klasyczne czebureki Babci Halinki

Danie główne

Klasyczne czebureki Babci Halinki

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
około 1/3 szklanki gorącej wody + 1 szklanka zimnej wody do ciasta parzonego
Farsz:
około 0,5 kg mielonej wieprzowiny
2 ząbki czosnku
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
2 łyżki zimnej wody
zeszklona 1 posiekana cebula (na 1 łyżce oleju)

Przepis podstawowy

1

Szklankę wody zagotować z solą, cukrem, olejem, zdjąć z palnika, jednym ruchem wsypać 1 szklankę mąki, zamieszać, by wytworzyła się gęsta masa, ostudzić.

2

W robocie Kenwood umieszczamy ostudzoną masę. Następnie dodajemy jajko, sól, mieszamy, wsypujemy resztę mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.

3

Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi.

4

Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ).

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.