• Bułeczki a'la precle

Przystawka

Bułeczki a'la precle

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

CIASTO :
500 G MĄKI PSZENNEJ
7G SUCHYCH DROŻDŻY
1 ŁYŻKA CUKRU
30 G ROZTOPIONEGO MASŁA
300 ML CIEPŁEJ WODY
2 PŁASKIE ŁYŻECZKI SOLI
KĄPIEL:
1 L WODY
50 G SODY OCZYSZCZONEJ
DODATKOWO:
GRUBA SÓL MORSKA
20 G ROZTOPIONEGO MASŁA

Przepis podstawowy

1

Mąkę, drożdże, cukier, wodę ,sól wrzucić do misy miksera i wymieszać hakiem do ciasta. Pod koniec wyrabiania wlać wystudzone masło i czekać do powstania miękkiego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i czekać do wyrośnięcia.

2

W garnku zagotować wodę z sodą.

3

Ciasto podzielić na 10 kulek

4

Uformowane bułki gotować 30 sekund w wodzie z sodą, wyłowić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Bułki ponacinać, posmarować roztopionym masłem i posypać solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 15 min . Wyjąć i wystudzić.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.