• Owsiane gofry z cukinią i serem

Danie główne

Owsiane gofry z cukinią i serem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- szatkownica

SKŁADNIKI:

1 cukinia (ok 400g)
150g twarogu
100g tartego żółtego sera lub mozzarelli
2 jajka
2/3 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka jogurtu lub śmietany
2 łyżki oleju
sól
pieprz
kilka gałązek koperku i natki pietruszki
szczypta ulubionych ziół (np. tymianek, prowansalskie, greckie)
opcjonalnie: ząbek czosnku

Przepis podstawowy

1

Cukinie zetrzeć na dużych oczkach, odcisnąć sok. Twaróg rozetrzeć z jajkami, dodać cukinię, wsypać mąkę z sodą, wymieszać. Doprawić do smaku, dodać posiekane koperek i pietruszkę, żółty ser, olej i ponownie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Jeśli jest za gęste, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany.

2

Rozgrzać gofrownicę. Na płytę wykładać porcje ciasta wielkości jajka, zamknąć gofrownicę i piec do zarumienienia. Uwaga: nie należy otwierać gofrownicy zanim gofry się zarumienią (ok 2-3min, zależy od gofrownicy), inaczej będą się rozrywać. Gofry zdejmować za pomocą patyczka, mogą lekko kleić się do gofrownicy ze względu na topiący się ser. Upieczone gofry podawać wg uznania, np. z sosem, jajkiem lub sałatką. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.