1
Cukinie zetrzeć na dużych oczkach, odcisnąć sok.
Twaróg rozetrzeć z jajkami, dodać cukinię, wsypać mąkę z sodą, wymieszać.
Doprawić do smaku, dodać posiekane koperek i pietruszkę, żółty ser, olej i ponownie wymieszać.
Ciasto będzie dość gęste. Jeśli jest za gęste, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany.
2
Rozgrzać gofrownicę. Na płytę wykładać porcje ciasta wielkości jajka, zamknąć gofrownicę i piec do zarumienienia. Uwaga: nie należy otwierać gofrownicy zanim gofry się zarumienią (ok 2-3min, zależy od gofrownicy), inaczej będą się rozrywać. Gofry zdejmować za pomocą patyczka, mogą lekko kleić się do gofrownicy ze względu na topiący się ser.
Upieczone gofry podawać wg uznania, np. z sosem, jajkiem lub sałatką.
Smacznego!