•  Owsiano-daktylowe kulki mocy

Deser

Owsiano-daktylowe kulki mocy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

Składniki (na ok 20 sztuk):
200g daktyli
sok z połowy pomarańczy
1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów
2 łyżki kakao
do obtaczania: kakao, siekane orzechy, wiórki kokosowe

Przepis podstawowy

1

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, następnie wodę zlać, a daktyle zalać sokiem pomarańczowym. Jeśli używamy daktyli świeżych, nie ma potrzeby ich namaczania, usuwamy jedynie pestkę, a daktyle zalewamy sokiem pomarańczowym. Daktyle zblendować na pastę. Płatki i orzechy zmielić, wsypać do masy daktylowej, zblendować do połączenia się składników. Dodać kakao, wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo miękka, można zagęścić ją dosypując trochę mielonych płatków lub orzechów. Masę wstawić do lodówki na godzinę, żeby zgęstniała. Łyżeczką nabierać kawałki masy i mokrymi dłońmi lepić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w kakao, wiórkach lub orzechach. Kulki przechowywać w lodówce. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.