1
Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i ok 5 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.. Mąkę przesypać do misy robota, dodać ubite wcześniej żółtka wraz z 1 białkiem i cukrem, wyrośnięte drożdże, cukier wanilinowy, sól i wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, na sam koniec dodać rozpuszczone letnie masło i wyrabiać na najwyższych obrotach jeszcze ok 1 minuty. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. .
2
W tym czasie kiedy ciasto będzie rosło przygotować masę serową:
3 opakowania serka "mój ulubiony"
2 żółtka +1 całej jajko
olejek migdałowy
1 czubata łyżka białego budyniu
cukier puder do smaku
sparzone i wystudzone rodzynki (pół szklanki)
sok z połowy małej cytryny
1 /2 łyżeczki zmielonego kardamonu
Wszystko razem wymieszać w miseczce
3
Przygotować również kruszonkę:
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła - ok 10 dkg
4
Po wyrośnięciu ciasta jeszcze raz, już ręcznie zagnieść go i rozwałkować na równy prostokąt. Następnie podzielić nożem na małe prostokąty. Boki każdego prostokąta posmarować białkiem, a w środek położyć po łyżce wcześniej przygotowanej masy serowej, na ser dowolne owoce- mogą być: połówki truskawek( świeże lub mrożone), borówki amerykańskie, plastry brzoskwiń z puszki , wg uznania i całość posypać kruszonką. Tak przygotowane bułeczki odstawić na ok 20 -30 min do wyrośnięcia nagrzewając w tym czasie piekarnik do 175 stopni C. Bułeczki pieczemy ok 15 -20 min.
5
Bułeczki są mięciutkie nawet na drugi i trzeci dzień, aromatyczne, urozmaicone-ser, ulubione owoce, kruszonka....mniamm zaraz po upieczeniu zjadam kilka i zarzekam się, że piekę je ostatni raz !!! a za kilka tygodni znów wracam do przepisu, bo to najlepszy przepis na świecie, posklejany przeze mnie z różnych przepisów, którego już nigdy w życiu nie zmienię. Gorąco zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam Iwona