• drożdżowe bułeczki z serem, owocami i kruszonką

Deser

drożdżowe bułeczki z serem, owocami i kruszonką

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

1 kg mąki Basi do ciasta drożdżowego (można pomieszać z tortową pół na pół)
6 żółtek +1 białko
8 dkg drożdży świeżych
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 cukier wanilinowy
2 szklanki mleka (ciepłego)
zapach arakowy

Przepis podstawowy

1

Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i ok 5 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.. Mąkę przesypać do misy robota, dodać ubite wcześniej żółtka wraz z 1 białkiem i cukrem, wyrośnięte drożdże, cukier wanilinowy, sól i wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, na sam koniec dodać rozpuszczone letnie masło i wyrabiać na najwyższych obrotach jeszcze ok 1 minuty. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. .

2

W tym czasie kiedy ciasto będzie rosło przygotować masę serową: 3 opakowania serka "mój ulubiony" 2 żółtka +1 całej jajko olejek migdałowy 1 czubata łyżka białego budyniu cukier puder do smaku sparzone i wystudzone rodzynki (pół szklanki) sok z połowy małej cytryny 1 /2 łyżeczki zmielonego kardamonu Wszystko razem wymieszać w miseczce

3

Przygotować również kruszonkę: 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki masła - ok 10 dkg

4

Po wyrośnięciu ciasta jeszcze raz, już ręcznie zagnieść go i rozwałkować na równy prostokąt. Następnie podzielić nożem na małe prostokąty. Boki każdego prostokąta posmarować białkiem, a w środek położyć po łyżce wcześniej przygotowanej masy serowej, na ser dowolne owoce- mogą być: połówki truskawek( świeże lub mrożone), borówki amerykańskie, plastry brzoskwiń z puszki , wg uznania i całość posypać kruszonką. Tak przygotowane bułeczki odstawić na ok 20 -30 min do wyrośnięcia nagrzewając w tym czasie piekarnik do 175 stopni C. Bułeczki pieczemy ok 15 -20 min.

5

Bułeczki są mięciutkie nawet na drugi i trzeci dzień, aromatyczne, urozmaicone-ser, ulubione owoce, kruszonka....mniamm zaraz po upieczeniu zjadam kilka i zarzekam się, że piekę je ostatni raz !!! a za kilka tygodni znów wracam do przepisu, bo to najlepszy przepis na świecie, posklejany przeze mnie z różnych przepisów, którego już nigdy w życiu nie zmienię. Gorąco zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam Iwona

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.