1
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, dodać cukier. Odstawić drożdże w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować i nabiorą objętości.
2
Do garnka z grubym dnem wsypać mąkę i podgrzewać ciągle mieszając, aż będzie ona ciepła (należy uważać aby nie zbiła się w grudki).
3
Do misy robota planetarnego przesypać mąkę, dodać sól i mleko z drożdżami, wbić dwa jaja, dołożyć śmietanę. Na ramię robota zamocować hak do ciasta. Wymieszać składniki na "2" obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Wyciągnąć misę, nałoży szczelnie na jej górę folię spożywczą i odstawić na mniej więcej 0,5 godziny do wyrośnięcia.
4
Założyć na robota blender, wrzucić do niego obrany ząbek czosnku, dodać śmietanę, miksować pulsacyjnie na "wstecznym biegu". Następnie dołożyć jogurt grecki i majonez, blendować na "2" stopniu prędkości. Sos przelać do miseczki.
5
Na ramię robota założyć szatkownicę roto z tarką na drobne oczka. Pokroić ser w mniejsze kawałki i zetrzeć na wiórki używając "1" stopnia prędkości.
6
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat uprzednio obsypany mąką. Za pomocą zwykłej szklanki odcinać kawałki ciasta przypominające "bułeczki". Odcięte kawałki ciasta rozwałkować na cienkie placki. Rozgrzać olej na patelni, położyć na niej rozwałkowane ciasto, smażyć przez około 1 minutę, aż nabierze koloru i objętości. Przewrócić na drugą stronę i smażyć w podobny sposób. Zdjąć z patelni.
7
Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym. Posypać startym serem. Opcjonalnie dodać paprykę pokrojoną w paski, kapary, rukolę, papryczkę "peperoni", chipsy bekonowe.