• Spaghetti z cukinii i marchwi z bazyliowym pesto

Danie główne

Spaghetti z cukinii i marchwi z bazyliowym pesto

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 2

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- spiralizer

SKŁADNIKI:

2 młode cukinie
2 marchewki
Pęczek bazylii
1 łyżka słonecznika łuskanego
1 łyżka płatków migdałowych
60 ml oliwy z oliwek
50 g startego parmezanu
Kilka pomidorków koktajlowych
Sól
Pieprz
Pietruszka do dekoracji

Przepis podstawowy

1

Listki bazylii umyj i osusz. Nasiona słonecznika i płatki migdałowe podpraż delikatnie na patelni. Do kielicha blendara wrzuć bazylię, uprażony słonecznik i migdały. Wlej oliwę z oliwek i dosyp parmezan, sól i pieprz do smaku. Wszystko zmiksuj. Pesto jest gotowe.

2

Umytą i obraną marchewkę przepuszczmy przez spiralizer, używamy końcówki do spaghetti. To samo z cukinią, tej jednak nie obieramy że skórki

3

Warzywne spaghetti wrzucamy na patelnie z odrobiną oliwy i dusimy dodając odrobinę wody tak by warzywa lekko zmiękły. Po 3-4minutaxh dodajemy pesto i. Mieszamy aby sos oblepił warzywny makaron.

4

Po wyłożeniu na Talerz posypujemy startym parmezanem i dekorujemy pomidorkami i zieloną pietruszką. Smacznego!!!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.