1
Do misy robota przesiej mąkę, wsyp sól i wymieszaj.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i ucieraj przez 2-3 minuty przy pomocy
mieszadła K (prędkość pracy robota w pozycji 2).
2
Wymień mieszadło na hak do ciasta, dodaj do masy jajko i zimną wodę.
Zagniataj na gładkie i elastyczne ciasto, ustawiając prędkość robota w pozycji 1,
stopniowo dodaj do ciasta 2 łyżki oliwy z oliwek. Zagniatanie może potrwać ok. 10 minut.
3
Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotuj farsz.
4
Zamontuj maszynkę do mielenia mięsa z sitem o średnich oczkach.
Zmiel wołowinę, ustawiając prędkość pracy robota w pozycji 4. Do zmielonego mięsa dodaj
przyprawy i wymieszaj.
5
Pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę oraz kiełbaskę chorizo.
Posiekaj drobno 1-2 papryczki chipotle (w zależności od preferowanej ostrości).
6
Kiełbaskę podsmaż na patelni przez parę minut, aż zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.
Dodaj do niej pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż razem przez parę minut na średnim ogniu, aż cebula będzie zeszklona.
7
Dodaj mięso na patelnię, smaż razem z cebulą i chorizo przez parę minut.
Następnie dodaj posiekaną papryczkę chipotle, wlej pozostały po papryczkach sos adobo
i dodaj 4-5 łyżek passaty pomidorowej. Duś razem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
8
Zdejmij patelnię i dodaj posiekaną świeżą kolendrę.
Dopraw ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
9
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm i wycinaj 9 cm okręgi. Na środek nałóż farsz
i zawijaj jak pierogi, dociskając szczelnie brzegi widelcem lub tworząc ręcznie falbankę.
Ułóż pierogi na pokrytej papierem do pieczenia blasze.
10
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (góra-dół bez termoobiegu).
Pierogi posmaruj dokładnie roztrzepanym żółtkiem i piecz przez ok. 20 minut,
aż będą złote. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 pierogów.
11
Gdy pierogi będą w piekarniku, przygotuj salsę. Do śmietany dodaj sok z połowy limonki,
sól oraz startą skórkę z limonki (przed starciem wyparz limonkę).
Opcjonalnie, jeżeli lubisz ostrzejsze smaki dodaj 1 posiekaną papryczkę chipotle do salsy.