• Empanadas z wołowiną

Przystawka

Empanadas z wołowiną

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
1-2 łyżeczki soli
100 g masła
1 jajko
150 ml zimnej wody
2 łyżki oliwy
Farsz:
400 g wołowiny
70 g kiełbasy chorizo (podsuszanej)
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1-2 marynowane papryczki chipotle (do kupienia w małych puszkach) z marynatą (sos adobo)
4-5 łyżek passaty pomidorowej
pęczek zielonej kolendry
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
2 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
Salsa sour cream
150 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1/2 limonki
skórka ze startej połowy limonki
sól
papryczka chipotle (opcjonalnie)

Przepis podstawowy

1

Do misy robota przesiej mąkę, wsyp sól i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i ucieraj przez 2-3 minuty przy pomocy mieszadła K (prędkość pracy robota w pozycji 2).

2

Wymień mieszadło na hak do ciasta, dodaj do masy jajko i zimną wodę. Zagniataj na gładkie i elastyczne ciasto, ustawiając prędkość robota w pozycji 1, stopniowo dodaj do ciasta 2 łyżki oliwy z oliwek. Zagniatanie może potrwać ok. 10 minut.

3

Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz.

4

Zamontuj maszynkę do mielenia mięsa z sitem o średnich oczkach. Zmiel wołowinę, ustawiając prędkość pracy robota w pozycji 4. Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy i wymieszaj.

5

Pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę oraz kiełbaskę chorizo. Posiekaj drobno 1-2 papryczki chipotle (w zależności od preferowanej ostrości).

6

Kiełbaskę podsmaż na patelni przez parę minut, aż zacznie wytapiać się z niej tłuszcz. Dodaj do niej pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem przez parę minut na średnim ogniu, aż cebula będzie zeszklona.

7

Dodaj mięso na patelnię, smaż razem z cebulą i chorizo przez parę minut. Następnie dodaj posiekaną papryczkę chipotle, wlej pozostały po papryczkach sos adobo i dodaj 4-5 łyżek passaty pomidorowej. Duś razem na małym ogniu przez ok. 10 minut.

8

Zdejmij patelnię i dodaj posiekaną świeżą kolendrę. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

9

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm i wycinaj 9 cm okręgi. Na środek nałóż farsz i zawijaj jak pierogi, dociskając szczelnie brzegi widelcem lub tworząc ręcznie falbankę. Ułóż pierogi na pokrytej papierem do pieczenia blasze.

10

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Pierogi posmaruj dokładnie roztrzepanym żółtkiem i piecz przez ok. 20 minut, aż będą złote. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 pierogów.

11

Gdy pierogi będą w piekarniku, przygotuj salsę. Do śmietany dodaj sok z połowy limonki, sól oraz startą skórkę z limonki (przed starciem wyparz limonkę). Opcjonalnie, jeżeli lubisz ostrzejsze smaki dodaj 1 posiekaną papryczkę chipotle do salsy.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.