• Kakaowe ciastka owsiane

Deser

Kakaowe ciastka owsiane

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

200 g płatków owsianych górskich
100 g masła (roztopionego)
40 g cukru/erytrolu
2 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
40-50 g mąki pszennej
pół łyżeczki kakao (lub więcej)
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki sezamu
3-4 łyżki słonecznika
3 łyżki wyłuskanych pistacji
50 g pokrojonej na drobno w kostkę czekolady mlecznej
szczypta soli

Przepis podstawowy

1

Wsyp do misy robota wszystkie sypkie składniki (poza masłem, jajkami i czekoladą) i wymieszaj dokładnie za pomocą mieszadła na wolnych obrotach.

2

Następnie dodaj przestudzone masło i jaja i następnie dokładnie wymieszaj za pomocą mieszadła na wolnych obrotach.

3

Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i lekko wymieszaj. Masę można chwilę schłodzić.

4

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (nabieraj łyżką i formuj i spłaszczaj na ok. 5 mm). Spłaszczone ciastka układaj w odstępach na papierze.

5

Piecz ciasta w temperaturze 175 stopni (piekarnik ustawiony góra-dół) około 15-18 min. (do momentu zarumienienia ciastek). Po wyjęciu z piekarnika studź na kratce.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.