• bułki śniadaniowe

Przystawka

bułki śniadaniowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 9

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

mąka pszenna typ 720 500 g
drożdże świeże 20 g
sól 1,5 łyżeczki
mleko 270 ml
masło 20 g
cukier 1,5 łyżeczki
sezam do posypania

Przepis podstawowy

1

drożdże + 100 ml mleka+ cukier starannie wymieszać ( pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min. )

2

mąkę przesiewamy do misy. Resztę mleka lekko podgrzewamy z masłem

3

do misy dodajemy drożdże, sól, 9 na wolnych obrotach ) stopniowo dodajemy mleko. Wyrabiamy do momentu uzyskania elastycznej kuli

4

przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką pozostawiamy godzinę do wyrośnięcia

5

ciasto dzielimy na 9 części, formujemy okrągłe bułeczki, można naciąć 1 raz lub na krzyż. Smarujemy białkiem i posypujemy sezamem ( lub czym kto lubi ) Pozostawiamy do wyrośnięcia

6

piekarnik nagrzewamy do 200 stopni .Bułki pieczemy 20 minut aż się zarumienią. przed podaniem studzimy na kratce

7

SMACZNEGO

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.