• Śródziemnomorskie kieszonki z piersi kurczaka

Danie główne

Śródziemnomorskie kieszonki z piersi kurczaka

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 3

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- szatkownica

SKŁADNIKI:

3 piersi z kurczaka
sól
papryka słodka mielona
czosnek granulowany
Pieprz świeżo mielony
Olej do smażenia
Nadzienie:
garść świeżego szpinaku
6 szt suszonych pomidorów, odsączonych
1/2 filiżanki pokruszonego sera feta
1 czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty
1 Łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka startego parmezanu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Przepis podstawowy

1

Rozgrzej piekarnik do 180 st. Ostrym nożem natnij pierś z kurczaka tak by powstała kieszeń na nadzienie. Przypraw z obu stron każdą pierś kurczaka solą, papryką, pieprzem i czosnkiem. Odłożyć na bok.

2

W robocie zamontuj przystawkę szatkownicę. Poszatkuj najpierw cebule, potem szpinak a następnie suszone pomidory. Włóż do miski, dodaj ser feta, czosnek, bazylię, oregano, parmezan, pieprz i oliwę. Wszystko wymieszaj.

3

Masą nadziej każdą pierś. W raziepotrzeby możesz użyć wykałaczek do zamknięcia piersi kurczaka.

4

Podgrzej dużą, nadającą się do piekarnika lub żeliwną patelnię na średnim ogniu. Wlej 1 łyżkę oleju i smaż na gorąco piersi kurczaka z każdej strony przez około 2 do 3 minut, aż się zrumienią.Przenieś patelnię do piekarnika i piecz 15 minut. Podaj z miksem sałat.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.