1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra dół).
Przygotuj niewielką foremkę ok. 18x 25 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia
2
Masło oraz 200g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Pozostaw do wystygnięcia.
3
Jajka wbij do misy robota, wsyp cukier i ubij trzepaczką na puszystą, gładką masę przez ok. 5-7 minut
W osobnej miseczce wymieszaj pozostałe produkty (mąka, sól, proszek do pieczenia)
4
Zmień trzepaczkę na mieszadło elastyczne.
Do masy jajecznej powoli wsyp przesiane produkty sypkie i wymieszaj do połączenia składników, następnie wlej przygotowane wcześniej masło z czekoladą.
5
Kiedy produkty będą wymieszane na jednolitą masę wsyp do środka pozostałe 50g pokruszonej gorzkiej czekolady oraz garść liofilizowanych truskawek i delikatnie wymieszaj całość łopatką.
6
Przygotowaną masę przelej do foremki i piecz 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Dla dekoracji wierzch wystudzonego ciasta możesz posypać pozostałymi liofilizowanymi truskawkami.