• Chałka z kruszonką

Deser

Chałka z kruszonką

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Zaczyn:
250ml ciepłego mleka,
10g cukru,
25g drożdży,
Ciasto:
40g cukru,
500g mąki typ 450,
100g roztopionego masła,
1 jajko,
Kruszonka:
50g zimnego masła,
100g mąki,
50g cukru,
Opcjonalnie krem orzechowy.

Przepis podstawowy

1

Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 15min.

2

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy zaczyn, a następnie wyrabiamy ciasto.

3

Ciasto odstawiamy na 1-2h do wyrośnięcia.

4

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i zaplatamy warkocz. Ja dodatkowo w jeden wałek spłaszczyłam i włożyłam na niego krem orzechowy następnie zwinęłam.

5

Uplecioną chałkę kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

6

Wszystkie składniki kruszonki ucieramy i posypujmy chałkę.

7

Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.

8

Wyrośniętą chałkę wkładamy do nagrzanego na 200’C piekarnika i pieczemy 20min.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.