• Biszkopt idealny na tort

Deser

Biszkopt idealny na tort

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

4 jajka (rozmiar L)
120 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
160 g cukru
Ww. Składniki podane są na tortownice o średnicy 18 cm, biszkopt wyrasta na około 10 cm. Można wykroić z niego 4 lub 5 blatów.

Przepis podstawowy

1

Całe jajka (tempertura pokojowa) ubijamy z cukrem na najwyższych obotach do potrojenia objętości jajek oraz całkowitego rozpuszczenia się cukru - około 15 minut.

2

Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy partami do jajek, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia się składników.

3

Masę przelewamy do tortownicy. Proponuję tortownice dodatkowo wylożyć papierem pionowo, tak by przedłużyć boki tortownicy (biszkopt wyrasta bardzo wysoki).

4

Piec 45 minut do tzw. suchego patyczaka w teperatusze 165-170 stopni, grzanie góra dół

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.