1
W misie robota łączymy ze sobą wszystkie składniki chleba poza solą i oliwkami. Podłączamy hak do ciasta i wyrabiamy 5 minut na 2 prędkości.
2
Zostawiamy ciasto na 20 minut, żeby odpoczęło.
Nastapnie dodajemy sól oraz oliwki. Ponownie wyrabiamy do połączenia się składników.
3
Przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2-3 h w temperaturze otoczenia.
Następnie wyjmujemy ciasto na blat, zwilżonymi dłońmi formujemy bochenek zbliżony wielkością do naszej blaszki (mnie z podanych proporcji wyszły dwie małe kwksowki wypełnione do 2/3 wysokości).
Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy chleb już wyrośnie dosięgając brzegów blaszki nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wkładamy blaszki.
Pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 30 minut.
4
Po wyjęciu smarujemy skórkę masłem oraz studzimy na kratce.