• Pszenno-żytni chleb z oliwkami na zakwasie

Przystawka

Pszenno-żytni chleb z oliwkami na zakwasie

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

400 g zakwas żytni
600 g mąka pszenna typ 750
300 g mąka żytnia typ 750
585 g woda
10 g sól
180 g oliwki zielone

Przepis podstawowy

1

W misie robota łączymy ze sobą wszystkie składniki chleba poza solą i oliwkami. Podłączamy hak do ciasta i wyrabiamy 5 minut na 2 prędkości.

2

Zostawiamy ciasto na 20 minut, żeby odpoczęło. Nastapnie dodajemy sól oraz oliwki. Ponownie wyrabiamy do połączenia się składników.

3

Przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2-3 h w temperaturze otoczenia. Następnie wyjmujemy ciasto na blat, zwilżonymi dłońmi formujemy bochenek zbliżony wielkością do naszej blaszki (mnie z podanych proporcji wyszły dwie małe kwksowki wypełnione do 2/3 wysokości). Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy chleb już wyrośnie dosięgając brzegów blaszki nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wkładamy blaszki. Pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 30 minut.

4

Po wyjęciu smarujemy skórkę masłem oraz studzimy na kratce.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.