• Pieczone pączki

Deser

Pieczone pączki

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej tortowej
7 g drożdży suchych
70 g cukru
125 ml mleka
5 g cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
2 żółtka (z małych jajek)
1 jajko (małe)
szczypta soli
25 g roztopionego i wystudzonego masła
konfitura do nadziewania
lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 – 3 łyżki soku z cytryny

Przepis podstawowy

1

Zamontuj hak do wyrabiania ciasta. Do misy przesiej mąkę, dodaj drożdże. Ustaw prędkość 3 i po chwili mieszania dodaj wszystkie pozostałe składniki pod koniec dodając masło. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

2

Z ciasta uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

3

Wyrośnięte ciasto krótko ugniataj następnie podziel na porcje każda po ok. 50 g Każdą porcję delikatnie rozpłaszcz, nałóż nadzienie i zlep formując kulki.

4

Gotowe kulki przełóż do papilotek i formy na muffiny, następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

5

Piecz w temperaturze 185ºC przez około 13 – 15 minut aż lekko zbrązowieją.

6

Po ostudzeniu udekoruj lukrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.