• Ciasto z ryżem

Deser

Ciasto z ryżem

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

- mieszadło uniwersalne

- malakser

SKŁADNIKI:

Spód:
5 g drożdży,
70ml mleka,
200g mąki,
50g cukru,
50g masła,
Warstwa ryżowa:
1 litr mleka,
300g ryżu,
100g cukru,
5g wanilii,
2 jajka,
Krem śmietanowy:
500ml śmietanki 36%,
30g cukru,
50g czekolady,

Przepis podstawowy

1

Pierwsze co gotujemy ryż na mleku z cukrem. W robocie gotującym używając mieszadła uniwersalnego nastawiamy na temperaturę 100'C mieszanie na poziom 3 i 30minut . Odstawiamy do wystudzenia.

2

Następnie robimy ciasto. Do misy miksera wlewamy mleko i w nim rozpuszczamy drożdże. Dodajemy resztę składników i za pomocą haka wyrabiamy ciasto. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i i wykładamy do foremki (średnica 30cm) na spod oraz boki.

3

Następnie wystudzony wcześniej ryż mieszamy z jajkami i wanilią. Wykładamy na ciasto i pieczemy 180’C 20min. Po pieczeniu ciasto należy wystudzić i schłodzić.

4

W misie miksera używając trzepaczki ubijamy kremówkę z cukrem. wykładamy na ciasto.

5

Za pomocą malaksera i tarczy do krojenia w plastry ścieramy czekoladę. Posypujemy ciasto startą czekoladą i gotowe.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.