• Biszkopt z kremem z gęstego soku owocowego z truskawkami i galaretką

Deser

Biszkopt z kremem z gęstego soku owocowego z truskawkami i galaretką

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Biszkopt Na dużą blachę
6 jajek
120g cukru drobnego
120g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
(opcjonalnie na poncz )
Pół szklanki wrzątku
Jedna torebka dobrej herbaty
Krem z soku
1 butelka soku gęstego typu Kubuś\Leon 850-900ml
3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
3 łyżki cukru
200g miękkiego masła
Galaretka
2 opakowania galaretki truskawkowej(lub dowolny inny smak)
700ml wrzącej wody
500g Truskawek (lub dowolnie innych owoców)

Przepis podstawowy

1

Przygotować składniki. Mąki przesiać przez sito. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy od żółtek tak aby w białku nie znalazło się żółtko. Białka i szczyptę soli dajemy do misy robota i zakładamy trzepaczkę, ubijamy na maksymalnych obrotach prze ok. 2-3 minut następnie dodajemy po łyżce cukru co ok 1 minutę (tak aby cukier się jak najbardziej rozpuścił)

2

Po ubiciu białek dodajemy po trochę żółtka miksując już na niższych obrotach, tak między 2,5-3. Następnie zmieniamy końcówkę na mieszadło "K" i mieszamy na najniższych obrotach ( najlepiej przekręcając pokrętło do uruchomienia robota , zatrzymać w momencie jego uruchomienia) Dodawać po 1 łyżce mąki tak by masa nam nie opadła. ( można też mąkę wmieszać bez użycia robota za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszając) Po wymieszaniu mąki jeszcze delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (porcja na niski biszkopt na blachę 26cmx40cm, na mniejszą blachę zmniejszyć proporcje). Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w 165-170 stopniach celsjusza przy użyciu dolnej grzałki, przez 35- 40 minut. Uwaga! Nie otwierać piekarnika przed upływem 35 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i zrzucić na podłogę z około 40cm wysokości, odstawić do wystygnięcia. Porcja jest na dużą blachę ponieważ biszkopt nie powinien być wysoki. Można zmieniać proporcję względem rozmiaru formy lub pod tortownice.

3

Krem Część soku odlewamy do osobnego naczynia. Tą mniejszą część mieszamy z budyniem i cukrem. Resztę soku zagotować, dodać rozrobiony sok z budyniem energicznie mieszając by nie powstały grudki. Odstawić do wystygnięcia (musi mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło w temp. pokojowej utrzeć na gładką masę. Przy użyciu mieszadła "K" mieszać masło dodając po łyżce budyniu z soku tak aby za każdym razem połączył się z masłem. (opcjonalnie nasączyć biszkopt mocną herbatą) Tak przygotowany krem nałożyć na biszkopt i odstawić do lodówki.

4

Galaretkę rozpuścić w 700ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia, aż będzie lekko gęstnieć. Truskawki pokroić w plastry i wyłożyć na krem z soku. całość zalać galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego jej zgęstnienia. Biszkopt można wykorzystać do różny konfiguracji, można również użyć go do tortów, regulować ilość cukry by był bardziej lub mniej słodki. Mi zawsze wychodzi. Smacznego.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.