• pyzy

Danie główne

pyzy

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 5

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

560g mąki
40g drożdży świeżych
2 jajka
240g mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli (czubata)

Przepis podstawowy

1

wlej do misy mleko, dodaj cukier i drożdże

2

dosyp mąkę , sól i dodaj jajka

3

ciasto wyrabiaj hakiem około 5 minut na poziomie 1. Gotowe ciasto powinno odchodzić od misy

4

z ciasta uformuj kulki (wielkość wg uznania), rozłóż najlepiej na desce i zostaw do wyrośnięcia na 45 minut

5

W garnku zagotuj wodę, włóż nakładkę do gotowania na parze (może być gaza z apteki naciągnięta na garnek)

6

Po zagotowaniu wody nad parę wyłóż pyzy (luźno aby się nie dotykały). Przykryj i paruj około 10 min. Czynność proszę powtórzyć aż do uparowania wszystkich klusekpokrywą lub misą

7

Podawaj z ciemnym sosem SMACZNEGO

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.