• Tort bezowy z kremem śmietanowo mascarpone z frużeliną wiśniową i owocami

Deser

Tort bezowy z kremem śmietanowo mascarpone z frużeliną wiśniową i owocami

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Beza:
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny
Krem:
750 ml śmietany 30% lub 36%
750 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Frużelina:
ok 300 g wydrylowanych wiśni
ok 3 łyżek cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody
ulubione bądź sezonowe owoce

Przepis podstawowy

1

W misie miksera umieszczamy białka ze szczyptą soli, ubijamy trzepaczką i dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru. Jak cukier nie będzie już wyczuwalny dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okręgi o średnicy ok 20 cm. Masę bezową rozkładamy na dwa okręgi tworząc blaty (ja użyłam do tego rękawa cukierniczego z końcówką ozdobną). Oba blaty wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 140 C na termoobieg. Pieczemy przez 5 minut, zmniejszamy temperaturę do 100 C i suszymy 3 godziny. Beza musi być z wierzchu chrupiąca, a wewnątrz mięciutka.

2

Do garnka wrzucamy wiśnie, jak puszczą sok dodajemy cukier i sok z cytryny, dusimy do całkowitego rozpuszczenia cukru. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i delikatnie wlewamy do gotujących się wiśni. Energicznie mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż frużelina zrobi gęsta "kisielowata". Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

3

Do misy miksera wlewamy śmietanę i dodajemy mascarpone. Za pomocą mieszadła "K" wszystko mieszamy, aż masa będzie jednolita i gęsta. Dalej mieszając dodajemy sok z cytryny i cukier puder do połączenia się składników.

4

Na jeden upieczony blat bezowy wykładamy ok 3/4 kremu z mascarpone, na krem wykładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy drugim blatem. Na to wykładamy resztę kremu i dekorujemy owocami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.