• Pulpeciki wzbogacane z piekarnika

Danie główne

Pulpeciki wzbogacane z piekarnika

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 3

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Łopatka wieprzowa 500g
Por - biała część - 1szt
Natka pietruszki - 1 pęczek
Jajko - 1 szt
Mleko - około 0,5 szklanki
Bułka tarta - około 0,5 szklanki
sól
pieprz

Przepis podstawowy

1

Łopatkę mielimy na mięso mielone, por kroimy na drobne kawałki, natkę siekamy.

2

Do misy miksera, gdzie jest już mięso, dorzucamy resztę składników (pokrojony por, posiekaną natkę, jajko, sol i pieprz do smaku). Dolewamy nie całe mleko, dosypujemy bułkę tartą. Na początek nie wszystko, zależy nam na tym, żeby mięso było dość klejące. Włączamy robot na obroty 2 i czekamy aż mięso ładnie się wyrobi.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (góra-dół). Wycinamy kawałek papieru do pieczenia, który pasuje do blaszki z piekarnika. Namaczamy go w wodzie, rozkładamy na blasze. Z mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na mokrym papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 min. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.