1
Sos do sałatki:
Szatkujemy drobniutko natkę pietruszki, koperek, lubczyk oraz trybulę i umieszczamy po 1 łyżeczce w szklance, dodajemy pieprzu oraz oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
2
Sałatka
W gnieździe obrotów niskich zamontować SPIRALIZER z stożkiem krojącym do Linguine 2x4 mm. Selera obrać i pokroić tak, by kawałki mieściły się do podajnika, i na prędkości 4, pokroić selera.
Aby seler nie ściemniał należy go od razu po skrojeniu umieścić na trochę w misce z zimną wodą i sokiem z cytryny.
Te same czynności można wykonać z użyciem jabłka (nie trzeba go obierać ze skórki) lub pokroić po prostu w cienkie paseczki, ale należy pamiętać aby również umieścić pokrojone jabłko w misce z woda i sokiem z cytryny.
Następnie w misce umieszczamy rukolę, pokrojone na pół winogrona, pokrojony ser pleśniowy, orzechy włoskie. Odsączamy selera i jabłko i również dodajemy do miski.
Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem do sałatki, i delikatnie mieszamy