• Sernik z Rosą

Deser

Sernik z Rosą

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- mieszadło uniwersalne

- blender

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
Masa serowa
1 kg sera białego
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
Bezowa pianka
6 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli

Przepis podstawowy

1

Ciasto kruche Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło oraz cukier puder. Zakładamy hak tupu K i zagniatamy ciasto dodając 1 jajko a następnie 2 żółtka na minimalnej prędkości.

2

Dużą formę 25 x 40 cm wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Ciasto rozwałkować i rozłożyć na blaszkę, podziurkować widelcem. Piec przez ok .10minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra dół).

3

Masa serowa Montujemy blender, wbijamy 2 jajka i 4 żółtka ubijamy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego na puszysty krem. Następnie dzielimy na połowę i dodajemy połowę twarogu, blendujemy na gładką masę, następnie powtarzamy z drugą częścią kremu i drugą połową twarogu.

4

Do misy wlewamy zblendowaną masę i wlewamy mleko z wymieszanymi budyniami mieszając mieszadłem uniwersalnym na małych obrotach, na koniec wlewamy olej roślinny. Otrzymana masa będzie bardzo rzadka. Delikatnie wylewamy ją na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia masy.

5

Bezowa pianka Piankę bezową należy przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Do misy wbijamy białka i szczyptę soli montujemy trzepaczkę i ubijamy sztywną pianę. Następnie dodajemy po trochę cukru dalej ubijając na gęstą pianę.

6

Wykładamy ją na gorący sernik i wygładzamy powierzchnię widelcem. Piec w 150 stopniach przez 15 minut, następnie pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 15 minut. Wyjąć sernik do ostudzenia, po ok.1/2 godziny powinny pojawić się pierwsze kropelki rosy.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.