Deser
Sernik z Rosą
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- mieszadło uniwersalne
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Ciasto kruche Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło oraz cukier puder. Zakładamy hak tupu K i zagniatamy ciasto dodając 1 jajko a następnie 2 żółtka na minimalnej prędkości.
2
Dużą formę 25 x 40 cm wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Ciasto rozwałkować i rozłożyć na blaszkę, podziurkować widelcem. Piec przez ok .10minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra dół).
3
Masa serowa Montujemy blender, wbijamy 2 jajka i 4 żółtka ubijamy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego na puszysty krem. Następnie dzielimy na połowę i dodajemy połowę twarogu, blendujemy na gładką masę, następnie powtarzamy z drugą częścią kremu i drugą połową twarogu.
4
Do misy wlewamy zblendowaną masę i wlewamy mleko z wymieszanymi budyniami mieszając mieszadłem uniwersalnym na małych obrotach, na koniec wlewamy olej roślinny. Otrzymana masa będzie bardzo rzadka. Delikatnie wylewamy ją na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia masy.
5
Bezowa pianka Piankę bezową należy przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Do misy wbijamy białka i szczyptę soli montujemy trzepaczkę i ubijamy sztywną pianę. Następnie dodajemy po trochę cukru dalej ubijając na gęstą pianę.
6
Wykładamy ją na gorący sernik i wygładzamy powierzchnię widelcem. Piec w 150 stopniach przez 15 minut, następnie pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 15 minut. Wyjąć sernik do ostudzenia, po ok.1/2 godziny powinny pojawić się pierwsze kropelki rosy.