• Selerowy zawrót głowy

Przystawka

Selerowy zawrót głowy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 2

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- spiralizer

SKŁADNIKI:

1 średni seler korzeniowy
2 garści rukoli
1 opakowanie sera pleśniowego
1 Kiść winogrona
1 Garść łuskanych orzechów włoskich
1 jabłko
0,5 Cytryny
1 łyżeczka Natki pietruszki
1 łyżeczka Koperku
1 łyżeczka Lubczyku
1 łyżeczka Trybuli
1 łyżeczka Pieprzu
3 łyżki Oliwy z oliwek

Przepis podstawowy

1

Sos do sałatki: Szatkujemy drobniutko natkę pietruszki, koperek, lubczyk oraz trybulę i umieszczamy po 1 łyżeczce w szklance, dodajemy pieprzu oraz oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

2

Sałatka W gnieździe obrotów niskich zamontować SPIRALIZER z stożkiem krojącym do Linguine 2x4 mm. Selera obrać i pokroić tak, by kawałki mieściły się do podajnika, i na prędkości 4, pokroić selera. Aby seler nie ściemniał należy go od razu po skrojeniu umieścić na trochę w misce z zimną wodą i sokiem z cytryny. Te same czynności można wykonać z użyciem jabłka (nie trzeba go obierać ze skórki) lub pokroić po prostu w cienkie paseczki, ale należy pamiętać aby również umieścić pokrojone jabłko w misce z woda i sokiem z cytryny. Następnie w misce umieszczamy rukolę, pokrojone na pół winogrona, pokrojony ser pleśniowy, orzechy włoskie. Odsączamy selera i jabłko i również dodajemy do miski. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem do sałatki, i delikatnie mieszamy

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.