• Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną

Danie główne

Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 5

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

2kg młodej kapusty (1 duża lub 2 małe)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 cebula
100 ml wody
mały kubek śmietany 12%
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
przyprawa maggi
zielenina świeża (natka pietruszki, szczypior, koper)
łyżka masła

Przepis podstawowy

1

Na ramieniu robota zamontuj malakser z tarczą do siekania kapusty. Kapustę pozbawioną głąba podziel na mniejsze części i posiekaj w malakserze

2

Przełóż kapustę do innego naczynia, posól, wymieszaj i odstaw na 10 min

3

Do misy dodaj masło, ustaw temp na 50*C i ogrzewaj do roztopienia W międzyczasie odciśnij kapustę z soku

4

Unieś ramię robota, zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne. Dodaj kapustę oraz pozostałe składniki oprócz zieleniny

5

Ustaw temperaturę na 110*C, uruchom robot ustawiając pokrętło w pozycji "minimum" Gotuj zawartość misy ok. 15 min (aż kapusta będzie miękka lecz nie rozgotowana)

6

Dodaj zieleninę i dopraw do smaku. Zagotuj całość. Gotowe!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.