• Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną)

Deser

Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną)

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- blender

SKŁADNIKI:

150g masła
4 jajka
1 duża cytryna (najlepiej niewoskowana, ekologiczna)
skórka otarta z małej cytryny
sok z połowy cytryny
150g cukru
250g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej wyjąć je z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem. Cytrynę wyszorować, włożyć do gotującej się wody, gotować do miękkości (ok 20 minut). Po ugotowaniu wodę zlać, a cytrynę zostawić do ostudzenia. Następnie przekroić, wyjąć pestki, zblendować, wymieszać z sokiem i otartą skórką cytrynową.

2

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Dodać zblendowane cytryny, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować.

3

Do ciasta dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Dodać połowę pozostałych białek, znów delikatnie wmieszać do ciasta. Tak samo wmieszać resztę białek.

4

Piekarnik nagrzać do 170stC. Ja dodatkowo wstawiam na dno piekarnika puszkę z gorącą wodą, żeby uzyskać parę. Formę na babkę (u mnie stożkowa, górna śr. formy 22cm) posmarować masłem, posypać mąką krupczatką, kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC (termoobieg), do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Polać lukrem lub polewą, udekorować wg uznania. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.