1
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodawać stopniowo po łyżce cukru, następnie dodawać po jednym żółtku.Do puszystej piany dodać przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Biszkopt piec w temperaturze 170 C przez 30 minut. Po wystudzeniu biszkoptu, przekroić go na 3 blaty.
2
Jajka z cukrem umieścić w garnku i ubijać na parze( nad większym garnkiem z gotującą się wodą) przez około 8 minut. Masę odstawić do wystudzenia.Czekolady rozpuścić na parze. Miękkie masło utrzeć, dodać letnią rozpuszczoną czekoladę , następnie po łyżce masy jajecznej cały czas ucierając.Można ma koniec dodać jeszcze 1 łyżkę kakao, dla intensywniejszego koloru masy..
3
Blaty nasączyć sokiem z wiśni z dodatkiem alkoholu, przekładać je masą czekoladowo- maślaną. Na dwie warstwy kremu powciskać wiśnie. Wierz tortu delikatnie pokryć pozostałym kremem.
4
Masło, kakao, cukier puder oraz mleko podgrzać do rozpuszczenia się składników. Po wystudzeniu polać tort polewą i udekorować płatkami migdałów.