• Mazurkowe jajeczka wielkanocne

Deser

Mazurkowe jajeczka wielkanocne

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- malakser

SKŁADNIKI:

Ciasto:
90 g mąki pszennej
50 g masła schłodzonego
12 g cukru pudru
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
1 małe żółtko
Krem:
85 g serka mascarpone
85 g śmietanki kremówki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
dżem malinowy
wiórki kokosowe
migdały

Przepis podstawowy

1

W malakserze umieścić wszystkie składniki na ciasto. Używając prędkości 4 zmiksować składniki a następnie wyjąć ciasto, zagnieść je jeszcze przez chwilę, uformować w kulę i owinięte w folię umieścić w lodówce na około godzinę.

2

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wyciąć z niego kształt jajeczek. Wycięte ciasto przełożyć na blachę, piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut.

3

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na krem. Zamontować trzepaczkę i ubić do powstania jednolitego kremu.

4

Wystudzone ciasto posmarować dżemem, następnie wyłożyć krem, posypać wiórkami i ozdobić wedle uznania.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.