• Bułeczki

Deser

Bułeczki "hot cross buns", angielski wielkanocny klasyk w wersji wege

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- blender

SKŁADNIKI:

Hot cross bun to słodka bułka z przyprawami, zwykle robiona z owoców, oznaczona krzyżykiem na górze i tradycyjnie spożywana w Wielki Piątek w Wielkiej Brytanii.
CIASTO NA BUŁECZKI
mąka pszenna – 575 g + niewielka ilość do podsypania ciasta
cukier – 55 g
25 g świeżych drożdży lub drożdże instant – 7 g
cynamon – ½ łyżeczki
gałka muszkatołowa – 1 szczypta
skórka otarta z ½ pomarańczy
napój migdałowy – 300 ml
jabłko – ½ sztuki
oliwa z oliwek – 50 ml + niewielka ilość do wysmarowania miski
rodzynki – 120 g
DO DEKORACJI (KRZYŻ)
mąka pszenna – 50 g
cukier puder – 10 g
woda – 60 ml
GLAZURA
dżem morelowy – 2 łyżki
ciepła woda – 1 łyżka

Przepis podstawowy

1

Mąkę, cukier, drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę otartą z pomarańczy wsypujemy do misy robota i razem łączymy. W rondelku podgrzewamy napój migdałowy, a następnie łączymy go w naczyniu blendera z jabłkiem startym na tarce o drobnych oczkach i oliwą z oliwek. Blendujemy w blenderze, Przelewamy do naczynia z mąką.

2

Zakładamy hak do ciasta i wszystkie składniki wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i powinno lekko kleić się do rąk.

3

Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem.

4

Gdy ciasto jest już wyrobione, przekładamy je do dużej miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, miejsce na ok. 1h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

5

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy lekko ręką, a następnie dzielimy na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę.

6

Blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia. Następnie uformowane bułeczki układamy obok siebie z małymi odstępami. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220°C - góra - dół

7

DEKORUJEMY BUŁECZKI Mąkę, cukier i wodę łączymy w misce i mieszamy, aż powstanie z nich gładka masa. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy wzór krzyża na każdej bułeczce tuż przed włożeniem do piekarnika.

8

Bułeczki pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

9

Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy.

10

Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy z wierzchu glazurą morelową – do tego celu używamy pędzelka. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.