• Lizaki bezowe

Deser

Lizaki bezowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Białka ze szczyptą soli ubić trzepaczką na sztywną pianę. Łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier puder do białek i ciągle ubijać. Białka muszą się dobrze połączyć z cukrem - masa będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny.

2

Gdy beza jest ubita, zmieniamy trzepaczkę na mieszadło elastyczne, posypujemy 1/4 łyżeczki barwnika i delikatnie mieszamy. Nie należy robić tego długo i dokładnie - masa ma być niejednolita, z wyraźnymi strużkami różu.

3

Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na niej w odpowiednich odstępach drewniane patyczki. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wybraną tylką dowolne kształty na patyczki.

4

Suszenie bezików: temperatura: 100°C Czas: 50 min. Po tym czasie otworzyć piekarnik i wystudzić bezy.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

2 białka (o łącznej wadze ok. 70 g)
szczypta soli
120 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
posypka dekoracyjna
drewniane patyczki do lodów

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.