• W poszukiwaniu lata

Deser

W poszukiwaniu lata

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

1. warstwa czekoladowa:
- mąka pszenna 140g (1 szklanka)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół tabliczki czekolady gorzkiej min. 70%
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 3 jajka M- 3/4 szklanki cukru
- 1 śmietana 12% 200g
2. warstwa biała:
- 3 śmietanki 36% 200g
- 1 mascarpone 250g
- 2 łyżki cukru pudru
3. warstwa wiśniowa:
- wiśnie 500g (w sezonie zimowym mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej w proszku
- 4 łyżki cukru

Przepis podstawowy

1

1.  - Roztopić masło, dodać kakao oraz czekoladę. Wymieszać.  - Jajka ubić razem z cukrem, dodać masę czekoladową i wymieszać. -> mieszadło K, następnie mieszadło elastyczne  - Do masy dodać sypkie produkty, a następnie śmietanę. Całość wymieszać -> ponownie mieszadło elastyczne - Piec w temperaturze 160 stopni, 25-30 min. 

2

2.  - Zmiksować razem śmietanki, cukier puder oraz mascarpone -> trzepaczka - Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 2-3h

3

3.  - Żelatynę zalać letnią wodą (wystarczy kilka łyżek wody), pozostawić na minimum 5-10 min  - W garnku podgrzać owoce wraz z cukrem, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika.  - Napęczniałą żelatynę dodać do wiśni, podgrzewać aż do rozpuszczenia. Żelatyny nigdy nie doprowadzamy do wrzenia.  - Całość schłodzić, aby wiśnie lekko stężały. Wyłożyć na ciasto.  Ciasto przechowywać w lodówce. 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.