1
Czekoladę gorzką kroimy n mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2
Na garnek z wodą stawiamy miskę z jajkami, żółtkami i cukrem i ubijamy przez około 5 minut.
3
Zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy masę jeszcze przez kolejne 5 minut, aż lekko wystygnie
4
Do przestygniętej masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy szpatułką.
5
Do robota Kenwood zakładamy trzepaczkę, do misy wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy na największych obrotach.
6
Do ubitej śmietanki dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy
7
Czekoladę białą i mleczną siekamy i dodajemy do całości.
8
Przekładamy do formy i wstawiamy do zamrażarki na ok.6godz.
9
Przygotowujemy sos: Z dwóch owoców granatu wyciskamy sok, dodajemy cukier i przyprawy, podgrzewamy. W soku jabłkowym dobrze rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do soku z granatu. Podgrzewamy do zgęstnienia, nie gotujemy. Do sosu dodajemy pestki z połowy trzeciego granatu. Pozostała część owocu posłuży do dekoracji
10
Podajemy zmrożone krojąc na plastry lub jako lody z sosem, kawałkami czekolady i owocami