• semifreddo mocno czekoladowe z sosem z granatu

Deser

semifreddo mocno czekoladowe z sosem z granatu

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

2 żółtka
3 jajka
100 g drobnego cukru
430 ml śmietanki kremówki 36%
250 g gorzkiej czekolady
90 g białej czekolady
90 g mlecznej czekolady
3 średnie granaty
100 ml soku jabłkowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Szczypta gałki muszkatołowej i goździków mielonych

Przepis podstawowy

1

Czekoladę gorzką kroimy n mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

2

Na garnek z wodą stawiamy miskę z jajkami, żółtkami i cukrem i ubijamy przez około 5 minut.

3

Zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy masę jeszcze przez kolejne 5 minut, aż lekko wystygnie

4

Do przestygniętej masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy szpatułką.

5

Do robota Kenwood zakładamy trzepaczkę, do misy wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy na największych obrotach.

6

Do ubitej śmietanki dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy

7

Czekoladę białą i mleczną siekamy i dodajemy do całości.

8

Przekładamy do formy i wstawiamy do zamrażarki na ok.6godz.

9

Przygotowujemy sos: Z dwóch owoców granatu wyciskamy sok, dodajemy cukier i przyprawy, podgrzewamy. W soku jabłkowym dobrze rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do soku z granatu. Podgrzewamy do zgęstnienia, nie gotujemy. Do sosu dodajemy pestki z połowy trzeciego granatu. Pozostała część owocu posłuży do dekoracji

10

Podajemy zmrożone krojąc na plastry lub jako lody z sosem, kawałkami czekolady i owocami

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.