• Pikantna pizza z salami

Danie główne

Pikantna pizza z salami

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
pomidory bez skórki w kostkę (z puszki)
oregano
szczypta soli
szczypta cukru
Dodatki:
salami
ser żółty (cheddar i gouda)
czerwona cebula
kukurydza (z puszki)
czerwona papryczka chili
pieczarki
świeże listki bazylii

Przepis podstawowy

1

Przygotowanie ciasta: Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia - około 10 minut. Wszystkie pozostałe składniki (mąka, sól, jaja, oliwa) wraz z wyrośniętym rozczynem wymieszać za pomocą haka na jednolitą masę. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia - około 20 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdej formułować spod do pizzy.

2

Przygotowanie sosu pomidorowego: Pomidory, oregano, sól i cukier podgrzewać na patelni aż otrzymamy sos o konsystencji do smarowania spodów.

3

Przygotowane spody (krok 1) posmarować sosem pomidorowym (krok 2), posypać startym serem. Na ser rozłożyć plasterki salami, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, krążki cebuli i papryczki. Posypać delikatnie kukurydzą. Piec w 220 stopniach przez 10 minut. Po wyjęciu pizzy z pieca ozdobić ją listkami bazylii.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.