• Chałka z rodzynkami i białym sezamem

Deser

Chałka z rodzynkami i białym sezamem

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

450 g mąka pszenna typ 450
45 g cukier
4 jajka ( w tym jedno do posmarowania chałki przed pieczeniem)
35 g masło
145 g mleko
8 g sól
15 g drożdży świeżych piekarskich
40 g rodzynek
10 g białego sezamu

Przepis podstawowy

1

Wkładamy do dzieży wszystkie składniki oprócz sezamu i rodzynek. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka na pierwszej prędkości przez 3 minuty, następnie na drugiej prędkości przez 5 minut.

2

Do wyrobionego ciasta dodajemy rodzynki i wyrabiamy ciasto jeszcze przez 1 minutę na drugiej prędkości.

3

Wyrobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem do fermentacji wstępnej przez 45 minut.

4

Dzielimy ciasto na trzy równe porcje. Formujemy z nich podłużne wałki i zaplatamy z nich warkocze.

5

Zaplecioną chałkę pozostawiamy pod przykryciem do fermentacji końcowej przez 30 minut.

6

Przed pieczeniem smarujemy chałkę roztrzepanym jajkiem. Wierzch posypujemy białym sezamem.

7

Pieczemy chałkę w temperaturze 190 stopni C przez 30 minut. Funkcja pieczenia w piekarniku (góra -dół).

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.