Deser
Roladkowe ciasto drożdzowe z budyniem
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Drożdże, 100 ml mleka w temperaturze pokojowej i 2 łyżki cukru przełożyć do misy robota, wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę składników na ciasto drożdżowe i wyrobić używając hak do ciasta drożdżowego. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2
Kiedy ciasto rośnie przygotować budyń 300 ml mleka zagotować z masłem i cukrem( zwykłym i waniliowym). Pozostałe mleko przelać do misy robota, dodać żółtka, mąki i ubijaczką wymieszać. Gotową mieszankę wolnym strumieniem przelać do gotującego się mleka z ukrem i masłem cały czas mieszając. Gotowy budy przestudzić.
3
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić w robocie. Z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na kwadrat wielkości blaszki (40x25). Pozostałe ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok 40x40, nałożyć na niego gotowy budyń i zwinąć jak roladę. Roladę pokroić ostrym nożem na ok 12 kawałków.Ułożyć je na spodzie z ciasta. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 0k 20-30 minut. Powinny zwiększyć swoją objętość.
4
Piec ok 25-30 min w 200 stopniach.
5
Przygotować lukier: do misy robota przesiać 150 g cukru pudru, białko z jednego jajka oraz łyżkę soku z cytryny. Używając mieszadła K wymieszać skłądniki do powstania lukru. Gotowe jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.