Deser

Roladkowe ciasto drożdzowe z budyniem

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:
500g mąki tortowej
24 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
2 jajka
200 ml mleka
50 ml śmietanki 30%
60 g roztopionego masła
szczypta soli
Budyń:
550 ml mleka
110 g cukru
16 g cukru waniliowego
4 żółtka
25 g masła
60 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
Lukier:
150 g cukru pudru
białko z 2go jajka
1 łyżka soku z cytryny

Przepis podstawowy

1

Drożdże, 100 ml mleka w temperaturze pokojowej i 2 łyżki cukru przełożyć do misy robota, wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę składników na ciasto drożdżowe i wyrobić używając hak do ciasta drożdżowego. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2

Kiedy ciasto rośnie przygotować budyń 300 ml mleka zagotować z masłem i cukrem( zwykłym i waniliowym). Pozostałe mleko przelać do misy robota, dodać żółtka, mąki i ubijaczką wymieszać. Gotową mieszankę wolnym strumieniem przelać do gotującego się mleka z ukrem i masłem cały czas mieszając. Gotowy budy przestudzić.

3

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić w robocie. Z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na kwadrat wielkości blaszki (40x25). Pozostałe ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok 40x40, nałożyć na niego gotowy budyń i zwinąć jak roladę. Roladę pokroić ostrym nożem na ok 12 kawałków.Ułożyć je na spodzie z ciasta. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 0k 20-30 minut. Powinny zwiększyć swoją objętość.

4

Piec ok 25-30 min w 200 stopniach.

5

Przygotować lukier: do misy robota przesiać 150 g cukru pudru, białko z jednego jajka oraz łyżkę soku z cytryny. Używając mieszadła K wymieszać skłądniki do powstania lukru. Gotowe jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.